Waarom het handig is om jong te beginnen met autorijden

De meeste mensen halen ooit in hun leven hun autorijbewijs. In 2011 zijn de regels met betrekking tot de minimumleeftijd om te beginnen met rijles gewijzigd ten opzichte van daarvoor. Vroeger kon je vanaf je achttiende verjaardag beginnen met rijles en het halen van je theorie-examen. Tegenwoordig kunnen jongeren al beginnen met autotheorie leren en halen vanaf dat zij zestien en een half jaar zijn. Vervolgens mogen zij vanaf hun zeventiende verjaardag de lesauto instappen. Waarschijnlijk biedt elke autorijschool in Nederland deze optie. Deze relatief nieuwe regeling was ingevoerd, omdat de regering dacht dat dat een aantal voordelen zou hebben.

Minder ongelukken

Er werd opgemerkt dat jonge automobilisten betrekkelijk vaak betrokken waren bij verkeersongevallen met auto’s. Hier wilde de regering iets aan doen, namelijk: zorgen dat jongeren langer begeleiding krijgen, voordat zij helemaal zelfstandig de weg op zouden gaan.

Veiliger

Pas sinds 2018 is de nieuwe regeling definitief. Er zijn nog geen onderzoeksresultaten over of er al minder ongevallen gebeuren waar jongeren bij betrokken zijn die op hun zeventiende hun rijbewijs hebben gehaald dan bij andere automobilisten. Het idee erachter klinkt op zich logisch. Je krijgt de kans om je rijbewijs te halen als je goed genoeg kunt rijden om alleen de weg op te kunnen, zoals ook bij mensen vanaf achttien jaar. Alleen krijg je nu nog een periode extra begeleiding.

Wie de begeleiders worden, geven de jonge bestuurders zelf op. De begeleiders moeten zelf wel al vijf jaar beschikken over een rijbewijs, bijvoorbeeld. Zij kunnen de onervaren bestuurder tips geven tijdens het rijden of eventueel zelfs ingrijpen als iets mis dreigt te gaan. Na een tijdje van extra begeleiding, zullen de jonge bestuurders zich ook zelfverzekerder voelen als ze pas later echt helemaal alleen achter het stuur zitten. Zo worden er hopelijk veel ongelukken voorkomen.

Sta je ook te springen om je autorijbewijs te halen? Ga dan naar de site van Rijschool Fly-over en geef je op voor een proefles!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *