Een auto importeren uit Duitsland: hoe zit dat?

Ben je van plan om een nieuwe auto te kopen en denk je eraan om een auto te importeren uit Duitsland? Als dat het geval is, dan zijn er verschillende dingen die je moet weten. Ga je de auto zelf ophalen of schakel je de hulp in van een gespecialiseerd bedrijf? Hoe zit het met de BPM en hoe kun je de BPM berekenen? In dit artikel vertel ik je er graag meer over.

BPM betalen

Een auto importeren uit Duitsland brengt verschillende zaken met zich mee en één daarvan is het betalen van de BPM. Maar wat is BPM nou eigenlijk? BPM staat voor ‘belasting van personenauto’s en motorrijwielen’ en deze belasting geldt als je een auto, motor of bestelbus importeert uit het buitenland. De hoogte van het BPM is kan afhangen van een aantal verschillende factoren, zoals de CO2-uitstoot in gram per kilometer of over de nettocatalogusprijs van het voertuig dat u importeert. Wanneer u een voertuig importeert uit het buitenland, kunnen er situaties zijn waarin u kan worden vrijgesteld van het betalen van BPM. Het is raadzaam om te controleren of u recht heeft op deze vrijstelling, want het kan u een hoop geld schelen.

Wanneer moet je zelf de BPM aangeven?

Zoals ik eerder in dit artikel al aangaf, kunnen er verschillende situaties voorkomen waarin u BPM moet aangeven en betalen. Wie de BPM aangeeft en betaald verschilt echter per situatie. Als je in Nederland een nieuwe auto of motor koopt en deze wordt in het Nederlandse kentekenregister geregistreerd, dan zorgt de importeur van de auto hiervoor. Maar er zijn dus ook situaties waarin u zelf de aangifte moet doen en de BPM moet betalen. Allereerst is dit wanneer je een auto met een buitenlands kenteken in Nederland wilt rijden, dus ook wanneer u een auto uit Duitsland importeert, voor een periode van tenminste 14 dagen. Daarnaast is dit het geval als u uw bestelwagen ombouwt tot een personenauto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *