Wanneer is mijn nieuwe auto toe aan een grote beurt?

Heb je een nieuwe auto aangeschaft? Dan spendeer je vast wel wat extra momenten op de weg. Maar je weet ook dat een auto onderhoud nodig heeft. Bij een nieuwe auto denk je hier vast niet snel aan. Toch is het verstandig om dit goed in de gaten te houden en te weten wanneer jouw auto voor een grote beurt moet.

Hoe weet ik wanneer mijn auto naar de garage moet?

De meeste nieuwe auto’s geven zelf aan wanneer zij een onderhoudsbeurt nodig hebben. Dit gebeurt door middel van de boordcomputer. Deze geeft aan hoeveel kilometer je nog veilig rijdt zonder een onderhoudsbeurt.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van het onderhoudsboekje. Hierin staat vaak een onderhoudsschema voor de auto. Noteer deze data goed in je agenda en je vergeet het zeker niet.

Uiteraard helpt een garage ook altijd. Je hoeft niet perse terug naar de dealer met je auto. Je kunt ook gewoon naar een vakgarage gaan. Zij geven ook aan wanneer een kleine beurt of grote beurt verstandig is. Dit doen zij vaak door middel van het doorgeven van de hoeveelheid kilometers, die je nog veilig kunt rijden of door een datum door te geven.

Is het een tijdje geleden dat je bij een garage was en weet je het niet meer precies. Ga dan sowieso uit van 10.000 tot 15.000 kilometer rijden. Daarna is een auto echt toe aan een onderhoudsbeurt. Rijd je minder dan 10.000 tot 15.000 kilometer per jaar, dan is het verstandig elk jaar een garage te gaan voor een onderhoudsbeurt. Als je slim bent, combineer je dit gewoon met een APK.

Waarom is een grote beurt belangrijk?

Een onderhoudsbeurt is vanzelfsprekend belangrijk. Toch willen mensen de grote beurt nog wel eens overslaan. Immers, hebben zij een net een APK laten doen of een kleine beurt. Dit is niet verstandig. Je loopt kans op autopech door de grote beurt over te slaan! Uiteindelijk eindig je dan met nog meer kosten.

Wat is een kleine beurt?

Tijdens een kleine beurt wordt je auto gecontroleerd op slijtage. De beurt bestaat uit twee onderdelen. Zo worden een aantal onderdelen gecontroleerd op slijtage. Uiteraard wordt dit preventief vervangen mits nodig. Daarnaast vult de garage ook koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof bij.

Wat is een grote beurt?

Met een grote beurt controleren specialisten de auto en plegen onderhoud. Hierbij wordt echt alles gecontroleerd en niet alleen preventief verholpen. Het remsysteem, remolie, banden, verlichting en airbags worden onder andere allemaal gecontroleerd. Uiteraard wordt ook direct de olie, oliefilter, bougies en luchtfilter vervangen. Let wel op dat een garage dit uitvoert volgens de fabrieksvoorschriften. Zo blijven de fabrieksgarantie van kracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *