Financiering of zakelijke lease

Een leaseauto is het tegenwoordig helemaal. Je ziet steeds meer mensen die kiezen voor het leasen van een wagen, maar waarom eigenlijk? En welke voor- en nadelen hangen hier precies aan? Je hebt allereerst meerdere vormen van lease, zoalse en vorm van private en zakelijke lease. Daarnaast heb je talloze merken om uit te kiezen, waaronder bijvoorbeeld Volkswagen, Honda of een Mercedes. Natuurlijk zijn er nog veel meer opties dan dit. In dit artikel wordt zowel financiering als zakelijke lease behandeld, zodat je hierover voldoende informatie hebt om mogelijk een keus te maken. 

Bij zakelijke lease zijn er vaak bepaalde eisen die hangen aan de wagen zelf. Dit omdat de werkgever natuurlijk ook zo goedkoop mogelijk uit wil zijn. Wanneer je in dienst bent, heb je diverse opties om uit te kiezen. Er zijn bepaalde modellen waar je voor kunt gaan, of je werkgever geeft een bepaald budget. Op basis daarvan kan een akkoord gegeven worden, maar er zijn ook vaak eisen omtrent brandstof en voornamelijk CO2 uitstoot. Tegenwoordig zijn we natuurlijk steeds meer bezig met het milieu en alles wat daarbij komt kijken, en een model met een hoge CO2 uitstoot, wordt bestraft met hogere kosten. Dit is dan ook de reden dat je werkgever je wellicht vraagt te kijken naar een model met bijvoorbeeld minder dan 110 CO2 uitstoot. Dit is overigens gelukkig goed haalbaar. 

Net als bij private lease, kan je bij zakelijke lease een model volledig naar wens samenstellen. Je kiest zelf de opties, de kleur en hebt vaak dan ook keus qua motorisatie. Een automaat is soms enkele duizenden euro’s duurder (bij aanschaf) waardoor ook de leaseprijs omhoog gaat, maar je kan dit gerust bij de dealer vergelijken om te kijken wat je opties zijn. Er wordt namelijk ook steeds vaker gekozen voor een automaat, omdat dit simpelweg een stuk makkelijker rijdt en de uitstoot in sommige gevallen gunstiger is. Daarbij is het ook fijner wanneer ze zuiniger zijn en dus minder brandstof verbruiken. 

Als we het hebben over financiering, gaat het om een andere tak. Bij lease gaat het namelijk om een model dat je na het contract weer inlevert en deze dus niet in bezit is van het bedrijf. Na die paar jaar kan je vaak weer een ander model uitkiezen, mits je positie niet verandert. Dit kan per bedrijf anders zijn. Bij financiering gaat het om het afbetalen van een wagen. Dit kan ook privĂ© gedaan worden en is een prima manier om je betalingen te spreiden. Veel mensen hebben namelijk niet het gehele bedrag op de rekening staan, maar dankzij financiering kan je wel een nieuwe auto rijden. Je betaalt per maand een vast bedrag en kunt dit dan ook zien als lening bij het autobedrijf. Het grootste voordeel is dat de wagen in jouw bezit komt, maar het nadeel is dat dingen als onderhoud niet in de prijs zitten, wat bij leasing wel altijd het geval is. Je betaalt dus puur het model af, maar regelt verder alles zelf. Je hebt hierbij ook de vrijheid om zelf lekker te sleutelen en te klussen, maar bij een leaseauto is dit niet toegestaan. 

Bij een leaseauto, of dit nu zakelijk of privĂ© is, ben je verplicht de wagen te laten onderhouden bij een erkende dealer van dat merk. Bij een wagen die van jou wordt, kun je gerust zelf onderdelen vervangen of er andere dingen mee doen, want het wordt immers jouw wagen. Mocht je dus wel houden van zelf hier en daar wat aan je wagen doen, dan is financiering een betere optie voor je dan leasing. 

Tot slot biedt ook niet iedere werkgever de mogelijkheid tot een leaseauto aan. In dat geval kan je voor jezelf kijken naar private lease waarbij je een vast maandbedrag betaalt, of je kan gaan voor financiering, zoals eerder benoemd is. Bij private lease gaat het om een model van het autobedrijf waar je niet in mag blijven rijden, maar die je aan het eind van het contract weer inlevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *