waarop letten bij aankoop van een nieuwe auto?

Je allereerste wagen, een hele spannende ervaring! Zeker wanneer je voor het eerst een nieuwe kunt kopen, is er veel om op te letten. Je geeft natuurlijk niet zomaar duizenden euro’s uit, maar je wilt ook zeker geen miskoop doen. Wanneer je niet voldoende van auto’s weet, is het goed om dit artikel te lezen, voor je een miskoop begaat. Op die manier rijd jij straks de perfecte wagen die past binnen jouw wensen én budget!

Een nieuwe wagen heeft enkele voordelen, zoals het feit dat je hem volledig naar eigen wens kunt samenstellen. Dit kan dankzij een configurator. Ieder merk heeft dit op hun website staan, zodat jij binnen no-time weet welke omgelijkheden er zijn. Wat de eerste aanrader is, is om een prijslijst te zoeken van het model waarin je interesse hebt. In een configurator is het soms lastig op te maken welke opties al standaard zijn, terwijl in een prijslijst staat welke standaarduitrusting ieder type van het model heeft. Want, inderdaad, een wagen is niet zomaar een. Zo heb je als voorbeeld een Volkswagen Polo waarbij je weer diverse typen hebt. Dankzij de verschillende uitrustingen, is het soms wat verwarrend om te kiezen, waarmee een prijslijst je beter kan helpen. Dan kun je zien welke opties standaard zijn, of juist optioneel nog te kiezen.

In een configurator gaat het dan ook voornamelijk om de prijs. Je kan hele pakketten kiezen en daarbij ook een motor en de kleur en daarna krijg je een overzicht met de prijs. Deze staan overigens ook altijd verwerkt in de prijslijst. Voor je een dealer binnenstapt, kun je online dus al kijken welke opties je hebt, want het is zonde veel tijd kwijt te zijn aan bij dealers bespreken wat er mogelijk is, als dan blijkt dat het niet past binnen je budget.

Mocht je nu een perfect model hebben gevonden en hebben samengesteld, kan je gaan kijken naar wanneer deze te rijden is. Bij een nieuwe wagen zit je natuurlijk met levertijd en als je op korte termijn een nieuwe nodig hebt, kan de dealer wellicht binnen de voorraad voor je zoeken. Soms gaan er namelijk enkele maanden overheen en je moet dan ook niet gek opkijken wanneer de dealer aangeeft dat je nog een halfjaar moet wachten. Goed om na te vragen vóór je bestelt dus!

Dan is er nu het moment om eens te gaan ervaren hoe dat ene merk/model rijdt. Dankzij een proefrit kan je goed ervaren of hij goed past bij wat jij wenst. Soms is een auto toch wat minder snel dan jouw voorkeur heeft, of vind je de bekleding helemaal niets terwijl er geen andere mogelijkheden zijn. Het kan natuurlijk allemaal! Ook kan je ineens merken dat je hem niet prettig vindt schakelen, of het kan natuurlijk zo zijn dat je hem juist te gek vindt. Dit alles kan je dankzij een proefrit binnen no-time beslissen. Een proefrit duurt, afhankelijk van het merk, meestal een uurtje. Het is soms ook mogelijk een heel weekend te rijden, maar dit gaat vaak in overleg. Wanneer je de testrit gaat doen, vergeet je rijbewijs dan niet. Deze kopiëren ze en zodra je terugkomt teken je dat er geen schades zijn bijvoorbeeld. Daarbij mag je ook de weg niet op zonder rijbewijs. 

Nog een belangrijke tip: wees vooral bij de dealer niet bang alles te vragen. Het gaat om een grote aankoop en je moet alles 100% zeker weten. Ook bij twijfel: spreek het gerust uit. Soms zijn er namelijk buiten een configurator/prijslijst nog mogelijkheden en wie weet kan de dealer je verder ondersteunen in de wensen die je hebt. Zo niet: dan geven ze je vaak een alternatief, zoals een ander model dat wel voldoet aan de wensen die je hebt. Maak dan wel een afspraak en kom niet zomaar binnenlopen, want dan weet je zeker dat er een medewerker tijd voor je heeft om je verder te helpen met al je vragen.

Tip: Vergeet niet bij de aanschaf van een nieuwe auto van tevoren de autoverzekering af te sluiten. Wanneer je dit vergeet kan het je een enorme boete kosten. Hier kan je verschillende autoverzekeringen berekenen. Dit kan veel tijd in beslag nemen. Doe dit dus op tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *