Private leasen in automotive: hoe werkt het?

In een tijd waar we niet vies zijn van het hebben van een lening, zijn er natuurlijk ook voor allerlei verschillende automodellen opties. Zo heb je bijvoorbeeld de lening waarmee je de wagen per maand afbetaalt, ook wel financiering genoemd, maar tegenwoordig is er het nieuwe fenomeen: private lease. Bij private lease gaat het ook om een lening, waarbij het goed is om je daarvan bewust te zijn. Er zitten dus consequenties aan het afsluiten van een dergelijk contract. Wel zijn er gelukkig ook een heleboel voordelen, en in dit artikel lees je dan ook alles wat je moet weten over private lease. Als eerste is het belangrijk te weten dat het model niet in jouw bezit komt. Aan het eind van het contract heb jij hem dus niet afbetaald, maar lever je hem weer in bij het desbetreffende merk. Misschien een nadeel, maar je kan het ook zien als voordeel. Je kan namelijk na een paar jaar weer een andere gaan leasen en weer een volledig nieuw model rijden. Op die manier rijd jij dus nooit meer een model van ouder dan 4/5 jaar, wat bij de meeste merken de maximale looptijd is voor de lease. 

De voordelen

Het allergrootste voordeel van leasing, waarmee ook vaak geadverteerd wordt, is dat je alles in de maandprijs hebt zitten. Denk daarbij aan de verzekering, wegenbelasting en meer. Normaal gesproken sluit je dit soort zaken apart af. Je koopt een bepaald model en moet vervolgens kijken waar je zo goedkoop mogelijk een verzekering kunt krijgen. Daarbij moet de wagen op jouw naam worden gezet en meer. Je hebt hier dus vrij veel werk van, terwijl je er bij leasing geen omkijken naar hebt. De leasemaatschappij regelt namelijk echt alles voor je, behalve de brandstof. Je hebt op die manier een vast maandbedrag van een paar honderd euro en het enige dat je nog extra betaalt is de brandstof. 

Mogelijke beperkingen

Daarnaast is het ook niet zo dat je bij private lease beperkt bent tot een bepaald merk of model. Je kan namelijk kiezen wat je wil. De kleur, opties, brandstof en transmissie. Je kiest dus een eigen samengestelde uit en voor je het weet kun je deze ook rijden. Mocht je op korte termijn een wil rijden, dan is het ook een optie er een uit voorraad te kiezen. 

De mogelijkheden

Je kan dus zeggen dat je met private lease een heleboel mogelijkheden hebt en dat er weinig nadelen aan hangen. Echter moet er niet worden vergeten dat je geen BKR-registratie mag hebben, maar ook niet dat je deze wel krijgt wanneer je de leasing afsluit. Nu is een BKR-registratie niet per definitie slecht. Het kan namelijk ook bewijzen dat jij maandelijks op tijd betaalt en je houdt aan de regels. Wel heeft het hoe dan ook invloed op je volgende leningen. Mocht jij bijvoorbeeld een huis willen kopen wanneer je een leaseauto hebt, dan kun je gegarandeerd minder geld lenen voor dit huis. Dat kan uitkomen op enkele tienduizenden euro’s en wellicht loop jij daardoor je droomhuis wel mis. Het is dus zeker goed om te kijken naar hoe de toekomst eruit ziet en wat jouw mogelijkheden zijn. Bij de bank kun je laten berekenen hoeveel je minder kunt lenen en hoeveel je maximaal kan lenen zonder de leaseauto. Op basis daarvan kan natuurlijk ook altijd de keus gemaakt worden. 

Eenvoudige kostenstructuur

Je hebt dus de voordelen, namelijk geen omkijken naar bijbehorende zaken als een verzekering en een vast bedrag per maand, maar ook het nadeel niet volop te kunnen lenen voor bijvoorbeeld een nieuwe woning. Het is maar net hoe hoog dit in jouw prioriteitenlijstje staat. Het beste is om samen met de bank je mogelijkheden te bespreken en je kunt natuurlijk ook alle specifieke vragen bij een autodealer voorleggen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *